Metoda

SenseBall este un element cheie al metodei de antrenament pentru fotbal CogiTraining

 

CogiTraining este o metodă de instruire dezvoltată de Michel Bruyninckx. Această metodă este rezultatul a peste 10 ani de cercetare și implementare în cadrul unui studiu de cercetare sportivă în asociere cu Universitatea din Leuven din Belgia.

Michel Bruyninckx și personalul CogiTraining primesc deseori cereri din întreaga lume pentru a preda metoda CogiTraining și practica SenseBall la cluburi și asociații profesionale de fotbal.

„Fotbalul este un joc pe care îl joci cu capul, picioarele tale sunt acolo doar pentru a te ajuta.” – Dennis Bergkamp


Vedem cu creierul, nu cu ochii

 

Între 2000 și 2011, în colaborare cu Universitatea din Louvain, Michel Bruyninckx a dezvoltat atât o metodă de antrenament, axată pe funcționarea creierului, numită CogiTraining și instrumentul său cheie „SenseBall”, și a format un eșantion de 200 de jucători tineri (140 de băieți și 60 de fete) .

La început, acești copii nu erau excepționali, nici din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere sportiv. Erau pur și simplu tineri jucători din zonă pasionați de fotbal și jucau fotbal în cluburi locale mici în weekend.

Cu toate acestea, 6 dintre acești 140 de băieți au ajuns să joace pentru echipa națională belgiană masculină (printre ei, Dries Mertens și Steven Defour care au jucat la Cupa Mondială 2014 din Brazilia) și 50% dintre jucătoarele care sunt membri de bază ai Echipei naționale de fotbal feminin a Belgie au venit din acest program de pregătire sportivă .

Acesta este un rezultat remarcabil dacă luați în considerare faptul că Federația Belgiană de Fotbal are doar 400.000 de jucători înregistrați (375.000 de bărbați și 25.000 de femei). Cu alte cuvinte, metoda CogiTraining și SenseBall și-au dovedit capacitatea de a instrui jucători de nivel superior dintr-un număr limitat de jucători, dintre care mulți nu au fost înzestrați în mod natural la început .
CogiTraining și SenseBall maximizează antrenamentul jucătorilor prin intermediul exercițiilor care îmbunătățesc organizarea creierului, permițând astfel luarea mai rapidă a deciziilor și o precizie sporită în mișcările lor. Jucătorii sunt mai capabili să asimileze componentele esențiale ale fotbalului de astăzi: viteza de vedere, viteza de luare a deciziilor, viteza de execuție .

Practica zilnică a SenseBall (20 de minute pe zi) face posibil ca un tânăr atlet să atingă mingea de aproximativ 500.000 de ori pe an (în timp ce un profesionist care se antrenează în modul „tradițional” îl va atinge doar de aproximativ 50.000 de ori!). Cel mai important, jucătorii joacă într-un mod perfect bilateral (50% piciorul drept; 50% piciorul stâng) care formează un jucător complet cu două picioare .

Achiziționarea acestei viteze (viteza de vedere, viteza de luare a deciziilor, viteza de execuție) este, printre altele, rezultatul faptului că SenseBall se bazează pe conceptul de activitate bilaterală. La o sesiune de antrenament, un jucător își folosește (plus sau minus 2%) piciorul stâng la fel de mult ca si cel drept și se mișcă stânga / dreapta și înapoi / înainte prin spațiu în mod echilibrat.

Pe lângă aspectul sportiv, trebuie remarcat faptul că CogiTraining și practica SenseBall, prin dezvoltarea și organizarea creierului, îmbunătățesc învățarea la școală. Din cercetările efectuate la Universitatea din Leuven, am văzut că după ce ne-am practicat metoda timp de un an, în medie rezultatele copiilor la școală s-au îmbunătățit cu 10%, iar comportamentul lor general s-a îmbunătățit ușor (mai calm, mai bine concentrat) .

Exercițiile specifice permit, de asemenea, aplicații practice în afara lumii sportului, cum ar fi reabilitarea fizioterapeutică pentru o postură proastă la copii și adolescenți. De asemenea, contribuie la tratamentul ADHD, la lupta împotriva tulburărilor cognitive și la atrofia musculară la vârstnici.

Primim continuu solicitări atât pentru cursurile CogiTraining, cât și pentru cursurile SenseBall. Din acest motiv, am decis să oferim cursuri de formare în facilitățile noastre (în Belgia), precum și cursuri de formare personalizate în facilitățile dvs. (în întreaga lume). Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați CogiTraining.


Achiziționează SenseBall acum!


CogiTraining și exercițiile cu SenseBall au fost aplicate în:

 • Școala de fotbal de elită a federației belgiene și a Universității din Leuven, care, printre altele, a produs:
  • Dries Mertens, SSC Napoli, internațional belgian
  • Steven Defour, Burnley FC, internațional și câștigător al bocancului de aur belgian
  • Omar El Khadouri, SSC Napoli, Maroc internațional
 • RSC Anderlecht, Belgia (complet integrat în programele sale de formare).
  • În timpul sezonului 2012-2013, U21 – U19 – U17 – U15 – U12 a câștigat campionatul belgian și turneele de nivel superior din Europa: Viareggio Cup, Aegon Future Cup Ajax Amsterdam, Premier League Cup.
 • Real Madrid, Spania, la invitația lui José Mourinho
 • Aspire Academy, Doha, Qatar
 • Olympic National Center Papendal, Olanda, pentru antrenori profesioniști olandezi
 • Asociația antrenorilor de fotbal CBV Pro, Olanda, Leo Beenhakker, Dennis Bergkamp, Wim Kieft, Frank de Boer, etc.
 • AC Milan, Italia, ca membri ai personalului tehnic și metodologic
 • Multe echipe de tineret ale cluburilor profesionale de fotbal: FC Nantes, LOSC Lille, Sporting Kansas City, AS Monaco, Willem II, KRC Genk, SV Zulte Waregem, RCSC Charleroi, APOEL Nicosie etc.